8 jaar geleden

Zitten het nieuwe roken…

8 jaar geleden

Zitten het nieuwe roken…

Zitten het nieuwe roken..

 

Het was vroeger heel normaal om te roken, iedereen deed het en het was een soort status. Op verjaardagen stonden er geen bakjes met komkommer maar sigaretten op tafel. Het was heel normaal om binnen te roken. Toen er in 1995 een rookverbod kwam in het vliegtuig of op kantoor in 2004 werd het gezien als een heksenjacht op de moderne paria, de roker. Dit was letterlijk een krantenkop van de Volkskrant in.

Nu anno 2016 vinden we het normaal dat men buiten gaat roken en dat men er andere niet mee lastig valt door niet te roken op het terras als je buren aan het eten zijn. Het minder roken heeft geleid tot een afname van het aantal sterfgevallen. Hoera!

Helaas is er een nieuwe slechte gewoonte ontstaan, zitten. We zitten heel veel, ga maar is na bij je zelf hoe vaak jij zit! In de auto, op het werk en na het werk. Doordat we weinig bewegen is er een verhoogde kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Helaas kun je deze gewoonte niet goedmaken met een half uur of uur sport per dag omdat je dan als nog 23 uur van de dag zit. Dat is te veel. Het is beter om elk uur even te bewegen.

Wat je kan doen:

  1. Loop eens naar je collega met de vraag in plaats van te bellen of te mailen of plan het werkoverleg staand.
  2. Maak een werkplek op borsthoogte en beantwoord staand al je mail daarna mag je weer gaan zitten.
  3. Maak een lunchwandeling. Gebruik de lunch om even de benen te strekken en wat vitamine D op te snuiven.
  4. Bel je veel? Ga tijdens het bellen rondlopen dan ben je zo een kwartier uit je stoel.

Wat je beter niet kan doen is gaan staan tijdens een functioneringsgesprek of als je een moeilijk project hebt. Feedback komt harder aan wanneer je staat en bij een moeilijk project heb je al je energie nodig voor de oplossing.

Welke tips heb jij toegepast?

Inge Mathijssen (Leefstijl coach) schrijft maandelijks op eigen titel een column over voeding en gezondheid.
Wil je reageren of heb je een vraag: mail je vraag met je naam naar: info@move-yourself.nl