8 jaar geleden

Waarom het niet lukt

8 jaar geleden

Waarom het niet lukt

Het is weer niet gelukt.. Ik had het me nog zo voorgenomen om dit jaar echt aan mezelf te werken en niet zo veel chocolade meer te eten.

Goede voornemens. We beginnen er elk jaar weer mee maar ze behoren in de eerste maand alweer tot het verleden. Hoe komt het nu dat het zo lastig is om een goed voornemen vol te houden?
Om een nieuwe gewoonte aan te leren is veel wilskracht nodig. De mens is van nature erg lui en wil alles wat het doet zo efficiënt mogelijk doen. Dit zijn onze gewoonten. Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren is het belangrijk dat je het echt wilt en dat je bereid bent er iets anders ervoor te laten. Jij bent de enige persoon die invloed heeft of het voornemen wel of niet lukt!

Het werkt natuurlijk wel motiverend als je het in je omgeving verteld. Je omgeving kan er dan rekening mee houden en je motiveren om toch door te gaan. Het is heel prettig als jij minder chocolade wilt eten dat je omgeving dit weet en je niet elke keer een chocolaatje aan bied. Elke keer als je nee moet zeggen lever je een stukje wilskracht in. Er komt een moment dat die tas met wilskracht leeg is en dat je toegeeft. Je wilt niet maar nee zeggen blijft heel lastig.
Als je echt iets wilt veranderen wacht dan niet tot 1 januari of een andere datum maar start direct. Zorg dat je een doel hebt. Het doel wat ik in de inleiding gebruik is geen goed doel omdat het niets zegt. Een goed doel voldoet aan de letters SMART.
Smart
‘’Ik mag de komende 6 maanden 50 gram chocolade per week eten’’

Deze doelstelling is heel specifiek, hij is meetbaar en er zit een tijdslimiet aan. Of het acceptabel en realistisch is dat zijn twee vragen die voor ieder persoon anders zijn. Ben jij bereid om je aan je eigen regel te houden.

Naast een doel moet er ook een plan zijn. Zonder plan is het doel niets waard. Zorg dat je opschrijft wat het plan is welke stappen moet je maken om tot je doel te komen? In dit geval moet ik een alternatief in huis hebben voor mijn trek in chocolade. Daarnaast moet ik rekening houden met het boodschappen doen. Als ik maar een reep mee neem kom ik minder snel in de verleiding. Klinkt misschien wat overdreven maar als we het gaan opschrijven zijn we er bewust mee bezig en kan er een verandering ontstaan in je gewoonten.
Dit gaat niet vanzelf hiervoor zal je keuzes moeten maken en soms een stap terug doen om het geheel te bekijken. Het kan helpen om samen met een coach aan de slag te gaan. Een coach is geen wondermiddel maar iemand die je de tools aangeeft zodat jij je doelen kunt behalen.

Kan ik je helpen met het bereiken van jou doel?

 

 

Wil jij een doel behalen maar weet je niet hoe? Informeer naar de mogelijkheden. info@move-yourself.nl