8 jaar geleden

Homemade cruesli

8 jaar geleden

Homemade cruesli

Je hebt het vast wel is gegeten cruesli, steeds vaker hoor ik in mijn omgeving dat muesli beter omdat daar minder tot geen suiker aan is toegevoegd. Klopt denk ik dan maar lekker is anders. Ik moet mijn yoghurt met muesli toch echt bij zoeten met fruit. Helaas is het wel zo dat wanneer ik de ingredienten lijst van een pak cruesli lees ik het pak weer gauw terug zet. Er zit zoveel in wat er niet in hoeft..  Kijk mee naar de ingredienten lijst van Quaker Cruesli rozijn:

In­gre­dien­ten: ha­ver­mout (34%), tar­we (19%), sui­ker, zon­ne­bloem­olie (10%), ro­zij­nen (7,0%), glu­co­se­stroop, ge­leer­mid­del (gly­ce­rol), ha­zel­no­ten (1,5%), rijs­te­bloem (1,5%), tar­we­bloem, ho­ning (0,5%), kleur­stof (ka­ra­mel), ro­zij­n­aro­ma, an­ti­oxi­dant (to­co­fe­rol). 

Voor het gemak heb ik alle E nummers of benamingen van suiker dik gemaakt. Het is eigenlijk niet normaal dat we zo worden voorgelogen door de fabrikanten. We denken een gezonde keuze te maken maar eigenlijk stoppen we onszelf als nog vol met producten die je liever niet in lijf wilt hebben.. Athans niet op de momenten als je gezond wil eten om in balans te zijn met je geniet momenten.

Het voordeel van zelf maken is dat jij exact weet wat je erin doet. Je kunt variëren met recepten en er je eigen draai aan geven. Zo heb ik dat ook gedaan met mijn cruesli. De basis van het recept is van Rens Kroes. Ik had niet alles in huis en heb er mijn eigen variatie van gemaakt.

Homemade Cruesli

Het voordeel van een ontbijt met cruesli is voor mij dat ik er lang tegen aan kan. Ik heb een langer verzadigd gevoel omdat ik meer eiwitten en vetten binnenkrijg dan met een boterham. Daarnaast is de zelfgemaakte cruesli zo lekker dat je moeite gaat krijgen om er niet van te gaan snoepen.

Het is niet moeilijk je moet er allen een uurtje bij in de buurt blijven. Ik heb het volgende gebruikt:

Ingrediënten

Hup de oven in.

 

250 gram Havervlokken
50 gram Walnoten
50 gram cashewnoten
50 gram amandelen
20 gram zonnenbloempitten
50 gram sesamzaad
20 gram Haverzemelen
30 gram eiwit poeder vanilie
150 gram honing
1 theelepel zout
120 gram gesmolten kokosolie
100 gram gedroogd fruit naar keuze of vervangen door vers fruit.

Bereidingstijd:

15 min – 40 minuten in de oven.

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de havermout, haverzemelen, vanille poeder, noten, pitten en zaden in een kom. Los met een theelepel water het zout op in een kommetje. Klop de honing en kokosolie er door en giet dit bij de droge ingredienten. Klop goed door. Spreid het geheel uit over een bakplaat. Zet de bakplaat voor 40 minuten in de oven en roer elke 10 minuten even om.

Zet dan de oven uit met de deur op half open en laat de cruesli afkoelen. Voeg het gedroogd fruit toe en roer even goed door. Liever vers fruit voeg dit dan toe net voor het eten. Bewaar in een afgesloten trommel..

Voor de hele bak; Deel het door het aantal porties of gram wat je er per keer van eet;

VoedingswaardeIMG_1039

2866   Calorieën
269,2  Koolhydraten
95,9    Eiwitten
154,2  Vetten
31,3    Vezels

 

 

 

Ga jij ook aan de slag laat me weten wat je ervan vindt! Of heb je een heerlijk recept wat ik echt moet weten? Laat het dan weten in een reactie!

 

Smakelijk!