8 jaar geleden

Eet volkoren..

8 jaar geleden

Eet volkoren..

Eet volkoren..

Advies 11 van het voedingscentrum is: Eet dagelijks voldoende volkoren of bruin brood, en kies volkoren graanproducten. Wat is volkoren en wanneer wordt de claim volkoren gebruikt?

Een graan bestaat uit drie delen: de zemel, de kiem en de kern. Wanneer het volkoren is wordt in het bereidingsproces de hele graankorrel gebruikt. Deze wordt fijn gemalen en verwerkt in producten. Wanneer je deze gemalen graan gaat zeven blijven er steeds meer voedingsstoffen achter die niet in het product komen en uit eindelijk houd je tarwebloem over.

Brood is aan strenge eisen gelegd en het mag de claim volkoren krijgen als het brood voor 100% uit volkoren bestaat. Om het juiste brood te kopen ben je verplicht om het etiket te lezen. Je kan het niet zien aan de kleur van het brood omdat het brood gekleurd wordt met bijvoorbeeld moutmeel. Tarwebrood is dan ook een mengsel van tarwebloem en tarwe volkoren meel. Een meergranen brood zegt het eigenlijk ook al, een brood gemaakt van meerdere granen met eventueel wat zaadjes aan de buitenkant.

Naast brood eten we ook pasta’s, crackers en tussendoortjes die de claim volkoren krijgen. Bij pasta’s hoeft maar 50% van het product uit volkorenmeel te bestaan. Voor koekjes is helemaal geen grens gesteld. Dus de koekjes of crackers die volkoren zouden zijn en goed voor de darmflora daar is geen minimum eis aan gesteld. Zo kan het zijn dat er maar 20% volkorenmeel in zit en de rest is aangevuld met andere meel soorten of granen.
 

Mijn advies is bekijk het etiket en weet wat je eet, laat je niet misleiden door de marketing van de fabrikant.

20160311_101251 Artikel-Ay-Lin-Kho-etiket-brood--270x360